Idąc za jesiennymi inspiracjami kuchennymi i ja musiałam upiec tartę grzybową :)
Na ciasto:
- 20 łyżek mąki krupczatki
- 10 dkg margaryny
- łyżeczka soli
- 2 żółtka
- świeże zioła: tymianek i bazylia
Na farsz:
- leśne grzyby- moje gotowane i zamrożone
- cebula czerwona
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- olej
- 2 jaja
Ze składników zagniatamy kruche ciasto i dodajemy drobno posiekane zioła.
Blasze
smarujemy olejem i wykładamy ciasto, robimy w nim dziurki widelcem lub
nakłuwamy nożem. Pieczemy do pierwszych rumianości.
Kładziemy
wcześniej przygotowany farsz: usmażoną cebulę z grzybami i czosnkiem,
przyprawiony dodajemy drobno posiekaną natkę. Zimny mieszamy z jajami.
Pieczemy na złoty kolor, aż jaja będą ścięte. Na wierzch dałam wędzony serek ale polecam zwykły żółty.
Świeże zioła i dodatki najtreściwsze w smaku:
Pieczona w prodiżu, bardzo syta.
Rady Bet:
Wędzone serki topione nie są dobrym pomysłem na zapiekanie. Nie rozpuszczają się jak ser żółty.
Tarta świetnie smakuje z ketchupem.
Mąka krupczatka jest najlepsza do kruchych ciast, spodów czy korpusów słodkich babeczek
Przepis na kruche korpusy:
- 40 łyżek mąki krupczatki tj. 30 dkg
- 20 dkg margaryny
- 10 dkg cukru pudru
- 3 żółtka
Wszystkie składniki zagnieść i wypełniać ciastem posmarowane olejem foremki tak by były wgłębienia na krem.
Zrobić nakłucia widelcem lub nożem.
Piec 180-200 do rumianości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz