środa, 4 lutego 2015

Naleśniki- dobry przepis

Po wielu latach kucharzenia, po dziesiątkach dań naleśnikowych i jednej nieudanej próbie usmażenia naleśników odnalazłam przepis na naleśniki, które teraz robię:
inspiracja
Tradycyjnie pierwszy naleśnik przykleja mi się do patelni, ale do pierwszego nie smaruję jej tłuszczem. Świeże zdjęte z ognia są sztywne, ale szybko miękną ułożone jeden na drugim.
Przewracam je na drugą stronę, gdy brzegi odrywają się od patelni.


Składniki na 14-16 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)
2 jaja
pół łyżeczki soli
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej (+ - kilka łyżek)
1/4 szklanki oleju


Mąkę, sól, jaja i jedną szklankę mleka ubijam ręcznie na gładką masę.
Dodaję resztę płynów i olej.
Jeśli uznasz,że ciasto jest za gęste, dodaj trochę wody.
Odstawiam na pół godziny, by mąka nasiąkła.
Przed smażeniem mieszam ciasto dokładnie.
Jedna chochla ciasta rozprowadzona po patelni wystarczy na jednego naleśnika.
Gdy ciasto będzie suche i jego boki zaczną się odrywać od patelni to znak,że można naleśnik odwrócić na małą chwilę.

4 komentarze:

  1. Nie wygląda pysznie! Kinga... zapewne nie widzialas pysznych nalesników! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy czy będziesz podrzucał pod sufit ;) Naleśniki bardzo łatwo wykonać - patelnia też jest ważna - najlepsza jest typowa do naleśników-taka najtańsza nawet :) powodzenia

      Usuń