piątek, 6 marca 2015

Pstrąg łososiowy pod szpinakiem

Składniki na 2 duże porcje:

300g fileta pstrąga łososiowego
kilka kropel soku z cytryny
sól 
pieprz
odrobina mąki
łyżka oliwy lub oleju
łyżka masła

mrożony szpinak liście- 8 kawałków
4 łyżki orzechów ziemnych
100g serka typu włoskiego
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek



Ząbek czosnku drobno siekamy i podsmażamy chwilę na oliwie, dodajemy szpinak i smażymy aż się rozmrozi.
Dodajemy drobno posiekane orzechy i pokruszony serek.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Filet ryby skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy pieprzem.
Obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony.
Usmażoną rybę przykrywamy szpinakiem.
(Lub surową rybę przykrywamy szpinakiem i pieczemy pół godziny w 180 stopniach).
Ja usmażyłam i dodatkowo podpiekłam wszystko w piekarniku z funkcją grill, by góra była rumiana.

1 komentarz: