wtorek, 5 maja 2015

Schab gotowany

tzw. 5-minutowy
Pełno go w internecie więc postanowiłam spróbować.
Polecam!

Składniki:

ok. 1,2kg schabu
2 litry wody
1/3 szklanki soli
2 łyżki majonezu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego


Majonez wymieszać z kilkoma łyżkami wody i przyprawami, dolać resztę wody.
Powstanie zawiesina do której wkładamy schab, doprowadzamy go do wrzenia i gotujemy 5 minut. Ostudzony trzymamy w lodówce całą noc. 
Następnego dnia całość ponownie gotujemy 5 minut. 
Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. 
Schab jest gotowy! 
Przechowujemy w lodówce :)
Przekrój zależny od gatunku kupionego schabu, mój był nieco przerośnięty tłuszczem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz