czwartek, 21 maja 2015

Paszteciki z domową wątrobianką

Polecam Wam paszteciki, które z wątrobianką smakują wyśmienicie a ciasto jest idealne-
nie rozwala się, nie jest gumowe, dobrze smakuje i zachowuje świeżość.
Ilość na 30 niewielkich pasztecików, ale sporo wątrobianki zostało jeszcze na kanapki :) 


WĄTROBIANKA
2 duże cebule
około 1/3 kostki smalcu
ponad 0,5kg wątroby drobiowej
majeranek
sól
pieprz
kilka suszonych śliwek

Cebulę smażymy pokrojoną w piórka na smalcu na rumiano.
Dodajemy oczyszczoną i umytą wątróbkę.
Dusimy do momentu gdy nie będzie krwista.
Dodajemy majeranek i przyprawiamy dość mocno.
Jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę.
Śliwki drobno kroimy i łączymy z wątrobianką.

CIASTO KRUCHO- DROŻDŻOWE
250g mąki pszennej
18g drożdży świeżych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g kwaśnej śmietany
125g masła
1 całe jajo
1 jajko dodatkowo do osmarowania
sól

Składniki w temperaturze pokojowej.
Śmietanę mieszamy z drożdżami.
Mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajo rozkłócamy widelcem.
Ugniatamy wszystko, solimy, ciasto dzielimy na 2 części i każdą od razu wałkujemy na prostokąt o grubości 4mm. Nakładamy farsz równo smarując ciasto, zwijamy rulonik i tniemy go na małe paszteciki o szerokości około 2,5- 3cm.
Układamy na blaszce, smarujemy jajem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz