czwartek, 21 listopada 2013

Tiramisu bez jajek, szybki deser

Deser włoski u mnie w oszukanej wersji bez jajek.
Podawany jak widać na różne sposoby.
Tradycyjnie powinien składać się z biszkoptów nasączonych espresso, kremu z  serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej  czekolady lub kakao. 
Istnieje jego wiele przepisów regionalnych we Włoszech a spożywa się go tam na drugie śniadanie z kawą espresso ;)

Składniki:

1 opakowanie serka mascarpone
2 paczki okrągłych biszkoptów (około 280g)
mała śmietanka 30%  200g
150 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru
kilka kostek mlecznej lub deserowej czekolady 


Kawę parzymy i słodzimy białym cukrem, odstawiamy w głębokim talerzu do wystygnięcia.
Serek mieszamy w misce łyżką lub pałką do ucierania i dodajemy ubitą z cukrem pudrem śmietanę.
Mieszamy do jednolitej konsystencji.

Układamy w prostokątnym lub kwadratowym naczyniu warstwę umoczonych z obydwu stron biszkoptów, smarujemy warstwą masy śmietankowej, znowu układamy biszkopty i masę itd. 
W zależności od tego jaki deser ma być wysoki, stosujemy wielkość naczynia czy formy.
Im ma być wyższy, tym mniejszą formę wybieramy wówczas więcej warstw nałożymy na siebie.
Górną warstwę musi stanowić masa śmietankowa.
Chłodzimy mocno w lodówce.
Przed podaniem ścieramy na małych oczkach czekoladę, możemy też posypać kakao.

3 komentarze: