środa, 20 listopada 2013

Domowe sajgonki

 W Polsce znana jako potrawa wietnamska.
Łatwa w wykonaniu, produkty dostępne.


Składniki:

opakowanie papieru ryżowego
mięso mielone
drobne nitki makaronu ryżowego
pędy bambusa z puszki
marchew
kolendra
bazylia
olej
pieprz
sól


Smażymy mięso mielone, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i dusimy razem.
Makaron kruszymy drobno, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Do mięsa wrzucamy miękki makaron, pędy bambusa-pokrojone, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Papier ryżowy smarujemy wodą do miękkości, nakładamy farsz, zawijamy roladki i smażymy na oleju.

Rady: kup duże krążki papieru ryżowego! w małe ciężko się zawija farsz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz