niedziela, 7 października 2012

Pieczony kurczak w marynacie z sosem czosnkowym

  • cały kurczak
  • pół szklanki oleju
  • gałązki świeżego tymianku
  • świeża natka pietruszki
  • liście świeżej bazylii
  • sól około 2-3 łyżeczki
  • pieprz około 1-2 łyżeczki
  • słodka papryka około 2 łyżeczki
  • 5 ząbków czosnku
  • średnia czerwona cebula
  • majeranek


Wszystkie składniki mieszamy z pokrojoną cebulą, czosnkiem i ziołami. 
W powstałej marynacie zanurzamy pokrojonego kurczaka.

Mięso odstawiamy na kilka godzin po czym pieczemy aż będzie miękkie i rumiane w 180-200 stopniach C. 



Podany z sosem czosnkowym:
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła
Tyle samo majonezu co jogurtu mieszamy ze sobą, przyprawiamy i dodajemy drobno pokrojone zioła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz