czwartek, 11 października 2012

Fasolka na biało

Przepis z dawnych czasów od starszej Pani,
przepis z jej rodzinnego domu,
mi bardzo przypadł do gustu !
polecam!

Składniki :

* woreczek fasolki białej drobnej
(dla leniwych fasolka z puszki)
 * marchew
* ziemniaki
* duża śmietana 18%
* 1-1,5 łyżki octu na średni garnek
* sól
*pieprz
*ziele angielskie 5 kulek
*liść laurowy 3 sztuki


Proporcje warzyw na garnek- jedna porcja fasolki oraz po podwójnej porcji marchwi i ziemniaków.


Fasolkę ugotować na półmiękko i dodać pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. 
Gotować posolone z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. 
Odlać, zostawić jedynie 1-2 szklanki płynu w garnku. 
Wlać śmietanę i przyprawić octem i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz