czwartek, 23 stycznia 2014

Seler naciowy po raz pierwszy- zupa krem dwie wersje

Składniki:

mała cebula
kawałek pora
oliwa z oliwek
cały seler naciowy ponad 0,5kg
duża pietruszka
kostka kremowego serka topionego
wędzone podudzie kurczaka
sól
pieprz
ser żółty do posypania
 

Małą cebulę kroimy w kostkę, por w krążki i podsmażamy na szklisto w garnku, wrzucamy pokrojone łodygi selera i pietruszkę zalewamy wodą aby tylko zakryła warzywa, gotujemy chwilę i wrzucamy podudzie kurczaka. Gdy będą miękkie wyjmujemy mięso, wrzucamy serek topiony i miksujemy na krem. Mięso obieramy z kości i kroimy drobno, dodajemy do kremu. przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypując tartym serem.

Wersja II męska zupy: zamiast serka topionego M dodał któregoś razu pół dużego jogurtu grackiego.
Równie pyszna! i mniej kaloryczna


1 komentarz: