środa, 29 stycznia 2014

Ciasto rwane korzenne

Porcja do naczynia żaroodpornego:

500g mąki
0,5 kostki drożdży
0,5 szklanki mleka
duże jajo
garść cukru
cukier wanilinowy
100g margaryny roztopionej
szczypta soli
olej do formy
cukier do posypania ciasta
przyprawa do piernika 


Robimy zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia przysypany mąką. Wyrabiamy ciasto z pozostałych składników. Na koniec solimy. I znowu pozostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Wyrabiamy ciasto, ugniatamy i wałkujemy na prostokąt. Posypujemy przyprawą do piernika i cukrem. Najlepiej będzie się odrywać jeśli posmarujemy je przed posypaniem roztopioną margaryną.
Ciasto takie kroimy na prostokąty 10-15 cm szerokie.
Kładziemy je na siebie i znowu tniemy na prostokąty około 5cm szerokie. Kładziemy je pionowo w naczyniu posmarowanym olejem. Tak jak na zdjęciu


2 komentarze: