Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie Przyprawy do piernika
- 120 gram margaryny
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Podgrzewamy miód z cukrem i przyprawą piernikową.
Wlewamy słodką masę do mąki wymieszanej z sodą.
Dodajemy margarynę, jajo i wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy je na 0,5cm i wykrawamy ciastka.
Pieczemy do rumianości.
Możemy pierniki przechowywać w blaszanej puszce gdzie zmiękną.
Ja przechowywałam je w otwartym szkle i powiesiłam na choince.
Nie zdążyłam niestety udekorować i lukrem.
Piekłam je 18 grudnia a miękkie robiły się po Świętach, ale chrupaliśmy je twarde- najwięcej nasz piesek :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz