niedziela, 5 stycznia 2014

Pierniki dojrzewające

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie Przyprawy do piernika
  • 120 gram margaryny

Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Podgrzewamy miód z cukrem i przyprawą piernikową.
Wlewamy słodką masę  do mąki wymieszanej z sodą.
Dodajemy margarynę, jajo i wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy je na 0,5cm i wykrawamy ciastka.
Pieczemy do rumianości.
Możemy pierniki przechowywać w blaszanej puszce gdzie zmiękną.
Ja przechowywałam je w otwartym szkle i powiesiłam na choince.
Nie zdążyłam niestety udekorować i lukrem.
Piekłam je 18 grudnia a miękkie robiły się po Świętach, ale chrupaliśmy je twarde- najwięcej nasz piesek :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz