niedziela, 18 stycznia 2015

Krem z machewki z chudymi pulpecikami

Składniki:
1 kg marchewki
kawałek selera
kawałek pora
kawałek pietruszki
wywar z porcji rosołowej
świeży imbir do smaku
skórka pomarańczowa do smaku
sok z jednej pomarańczy
odrobina słodkiej śmietanki 18%
papryka chilli w proszku
sól

na pulpeciki:
mięso mielone z szynki 250g
mała cebula
duży ząbek czosnku
żółtko
 mała garść bułki tartej
majeranek


Obieramy marchewkę, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z porem, selerem i pietruszką w ilości wywaru przykrywającej warzywa.
Solimy wszystko, przyprawiamy ostrą papryką, odrobiną tartej skórki z pomarańczy i tartym imbirem, dodajemy sok pomarańczowy.
Miksujemy wszystko na gładką masę i dolewamy śmietankę.
Pozdajemy z małymi  pulpecikami gotowanymi na parze.

2 komentarze: