poniedziałek, 26 stycznia 2015

Dyniowe przepisy - zbiór

Bazą wszystkich wymienionych przepisów jest puree z dyni.
Można je wykonać na kilka sposobów:
1. ugotować dynię w niewielkiej ilości wody, odlać wodę i zmiksować dynię na gładką masę.
2. "smażyć" dynię na patelni w odrobinie wody, cały czas mieszając aż się rozpadnie i będzie gęsta, zmiksować na gładką masę.
3. Upiec dynię w piekarniku na miękko i zmiksować na gładką masę.
Jeśli pieczemy ze skórką, po upieczeniu obrać dynię a następnie zmiksować.
4. Ugotować dynię na parze i zmiksować na gładką masę.

Puree można zawekować w słoiki lub zamrozić- 
jeśli mamy go więcej lub chcemy wykorzystać później.

Oto kilka pysznych inspiracji dyniowych:

Łopatka miodowa w sosie dyniowym
Jogurt dyniowy
Spaghetti dyniowe
Sernik dyniowy z polewą kremowo-kajmakową
Risotto z dynią i imbirem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz