środa, 27 marca 2013

Tarta orzechowa z kremem

Składniki:

ciasto:
pół kostki masła
15 łyżek orzechów włoskich posiekanych
10 łyżek mąki krupczatki
6 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
6 łyżek cukru pudru

krem:
8 czubatych łyżek krupczatki
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier wanilinowy
pół kostki masła 


Składniki ciasta zagniatamy, wykładamy nim formę pokrytą papierem- zawijając brzegi do góry i nakłuwamy widelcem.
Ja piekłam pół godziny w prodiżu, ale 20 minut też wystarczy dla kruchości ciasta.
Ciasto twarde i ciężkie do pokrojeni kruche jednak podczas gryzienia, ja proponuję dodać tylko mąkę krupczatkę.
Na drugi dzień jest już bardziej delikatne bo zwilgotniałe od kremu. 


Gotujemy krem i zimy ucieramy z masłem. Wykładamy nim ciasto tarty. 


 orzechowa...kremowa...smaczna...
 polecam!!!



           Zachody słońca nad wsią


5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowita :)
    Ostatnie zdjęcie śliczne, ale ja już się zieleni doczekać nie mogę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam Twoją tartę! Wygląda cudnie :D jeszcze nie jadłam, bo wiozę mamie w prezencie!! mogę wrzucić przepis na swój blog? oczywiście podlinkuję Ciebie :)
    buziole!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, mam nadzieję,że będzie równie pyszna:) jasne śmiało możesz ją wkleić na bloga:) Pozdrawiam

      Usuń
    2. http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/05/tarta-orzechowa-z-kremem.html jest i wpis! :)

      Usuń