Składniki na dwie małe bagietki:
10- 12g drożdży
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
15 łyżek mąki żytniej razowej
5 łyżek otrębów (owsiane,pszenne,żytnie)
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy do smażenia cebuli
suszona cebula i otręby do posypania
W ciepłym mleku roztopiłam drożdże i cukier, wymieszałam z odrobiną mąki pszennej wieloziarnistej.
Odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosło i wsypałam mąkę z otrębami, dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto.
Ponownie odstawiłam do wyrośnęcia posypane mąką i przykryte.
Zagniotłam ciasto i formowałam dwie małe bagietki, nacięłam nożem i tak wyłożone na pergamin po raz trzeci urosły.
Piekłam do rumianości, w trakcie spryskałam wodą i posypałam otrębami i suszoną cebulą.
wyglądają cudnie! aż mam ochotę na kawałek takiej ciepłej bagietki ze świeżym masełkiem..
OdpowiedzUsuńwyglądają PRZEPYSZNIE
OdpowiedzUsuńmusze spróbować!!