Składniki na bochenek:
siemię lniane
suszona papryka chili
ziarnka słonecznika oraz dyni
suszona papryka chili
ziarnka słonecznika oraz dyni
10 łyżek mąki pełnoziarnistej
20 łyżek mąki razowej
1/3 szklanki ciepłego mleka
20g drożdży
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
ciepła woda na oko
Papryczki drobno pokrojone razem z ziarnkami ususzyłam pewnego dnia na piecu i mam teraz dodatek do wielu kulinarnych poczynań.
Gdy wyrosło, zagniotłam je z siemieniem, słonecznikiem, dynią i pokruszoną papryczką chili, wyrobiłam bochenek chleba, który zostawiłam na pergaminie w prodiżu do ponownego wyrośnięcia.
Papryczki drobno pokrojone razem z ziarnkami ususzyłam pewnego dnia na piecu i mam teraz dodatek do wielu kulinarnych poczynań.
Drożdże rozpuściłam w mleku ciepłym. Wsypałam cukier i odrobinę mąki pełnoziarnistej, wymieszałam średnio gęstą masę.
Zostawiłam do spienienia na kilka minut w ciepłym miejscu.
Wymieszałam z resztą składników, dolewając na koniec ciepłej wody, do odpowiedniej konsystencji, jednocześnie zagniatając.
Odstawiłam do wyrośnięcia, posypane mąką i przykryte.
Zostawiłam do spienienia na kilka minut w ciepłym miejscu.
Wymieszałam z resztą składników, dolewając na koniec ciepłej wody, do odpowiedniej konsystencji, jednocześnie zagniatając.
Odstawiłam do wyrośnięcia, posypane mąką i przykryte.
Gdy wyrosło, zagniotłam je z siemieniem, słonecznikiem, dynią i pokruszoną papryczką chili, wyrobiłam bochenek chleba, który zostawiłam na pergaminie w prodiżu do ponownego wyrośnięcia.
Piekłam w
prodiżu do rumianości.
Idealny chlebek dla mojego Lubego :) ale nie mam pojęcia jak sobie przenieść przepis "prodiżowy" na "piekarnikowy". Ale w sumie a automacie do chleba mogłabym go upiec :)
OdpowiedzUsuńMyślę,że temperatura 180 i do rumianości :)
OdpowiedzUsuń