Pyszny i chrupiący bochenek z pomidorami suszonymi na słońcu i siemieniem lnianym
starczył nam na dwa dni.
Polecam!
Składniki:
kilka suszonych pomidorów
siemię lniane
10 łyżek mąki pełnoziarnistej
20 łyżek mąki razowej
1/3 szklanki ciepłego mleka
20g drożdży
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju
ciepła woda na oko
Drożdże rozpuściłam w mleku ciepłym. Wsypałam cukier i odrobinę mąki pełnoziarnistej, wymieszałam średnio gęstą masę.
Zostawiłam do spienienia na kilka minut w ciepłym miejscu.
Wymieszałam z resztą składników, dolewając na koniec ciepłej wody, do odpowiedniej konsystencji, jednocześnie zagniatając.
Odstawiłam do wyrośnięcia, posypane mąką i przykryte.
Gdy wyrosło, zagniotłam je z siemieniem i pokrojonymi drobno pomidorami, wyrobiłam bochenek chleba, który zostawiłam na pergaminie w prodiżu do ponownego wyrośnięcia.
Zostawiłam do spienienia na kilka minut w ciepłym miejscu.
Wymieszałam z resztą składników, dolewając na koniec ciepłej wody, do odpowiedniej konsystencji, jednocześnie zagniatając.
Odstawiłam do wyrośnięcia, posypane mąką i przykryte.
Gdy wyrosło, zagniotłam je z siemieniem i pokrojonymi drobno pomidorami, wyrobiłam bochenek chleba, który zostawiłam na pergaminie w prodiżu do ponownego wyrośnięcia.
Piekłam w
prodiżu do rumianości.
W przekroju bogaty :)
Kanapki prezentowały się znakomicie:)
Ziołowy serek topiony
oliwki
pomidorki
wygląda świetnie i pewnie tak smakuje, a już zwłaszcza z oliwkami:)
OdpowiedzUsuńtak znakomity, zakupiłam już zapasy mąki by częściej wypiekać zdrowy chleb :) Polecam!
Usuń