sobota, 7 marca 2015

Kotlety mielone z warzywami

Składniki dla 2 osób:
250g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
5 łyżek groszku zielonego
pół czerwonej papryki
mała cebula
mały ząbek czosnku
mała garść szczypiorku
1 żółtko
2 garstki bułki tartej+ do obtoczenia
pieprz
sól
olej do smażenia


Czosnek, szczypior, paprykę i cebulę drobno pokroiłam.
Dodałam do mięsa i wymieszałam wszystko z żółtkiem i bułką tartą.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Formowałam podłużne kotlety, uważając by warzywa od nich nie odpadły, wduszając je do środka.
Obtoczone w bułce tartej smażyłam na oleju.



4 komentarze:

  1. Ja zawsze jem tradycyjnego mielonego a tutaj takie urozmaicenie. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam takie urozmaicenie nudnego kotleta...

      Usuń
  2. Bardzo kolorowo i zachęcająco wygląda taki kotlet.

    OdpowiedzUsuń