poniedziałek, 3 listopada 2014

Szakszuka

Danie  skomplikowane tylko w nazwie ale proste w wykonaniu.
W tłumaczeniu oznacza- bałagan.
Moja wersja różni się od dania tunezyjskiego bo nie ma w niej ani mięsa, ani kiełbasy.


Składniki:
odrobina oliwy
pół czerwanej papryki
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
5 jaj
2 łyżki ketchupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
sporo papryki słodkiej
mniej papryki ostrej
suszony koperek
woda


Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno
smażymy wszystko na oliwie i zalewamy odrobiną wody.
Dusimy warzywa aż będą miękkie, dodajemy koncentrat i ketchup, przyprawiamy sos.
Sos nie może być zbyt gęsty, jeśli jest taka potrzeba to dolewamy wodę.
Robimy w nim łyżką wgłębienia i wbijamy jajka.
Smażymy, najlepiej pod przykryciem aż jajka się zetną.
Same jaja posypać solą a na koniec koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz