środa, 9 września 2015

Zupa krem paprykowo- pomidorowa

Składniki na 2 porcje:

oliwa do smażenia około 4 łyżki
1 mała czerwona papryka
0,5 małej cebuli
1 ząbek czosnku
0,5 kg małych żółtych pomidorków cytrynowych
chilli w proszku
sól morska
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
grzanki
smażony boczek 



Pokrojoną cebulkę rumienimy z czosnkiem na oliwie, dodajemy paski papryki i smażymy aż będzie miękka.
Wrzucamy całe pomidorki, które pod wpływem temperatury zaczną pękać i rozpadać się.
Dusimy całość 10-15 minut mieszając.
Przyprawiamy, mieszamy ze śmietaną i miksujemy blenderem na gładką masę. 
Podajemy z grzankami i boczkiem.

Oczywiście można zrobić z czerwonych pomidorów, ale krem wówczas nie będzie tak smaczny a kolor ładnie pomarańczowy   :)
Żółte pomidorki są znacznie słodsze co wpływa na wyjątkowy smak:)
Pytacie skąd wziąć żółte pomidory? no właśnie nie są tak dostępne jak czerwone...
Ale są tak smaczne,że w naszej szklarni rosną tylko one :) 
Jeśli macie kawałek ogrodu -polecam! 


2 komentarze:

  1. Fantastyczne zupka :)
    Sezon na takie rozgrzewające kremy i u nas niedługo się zacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety u mnie sezon zaczęty i złapałam przeziębienie ;/ czas na zupki,nalewki, miody i soczki malinowe :)

      Usuń