sobota, 12 września 2015

Ciasto bananowe z kakao i migdałami - murzynek z bananami

Składniki:
3 dojrzałe banany
2 jaja
150g cukru
175g mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki oleju
3 łyżki gęstej śmietany 18%
kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego
płatki migdałowe około 3 garści


W rozmąconych jajach z cukrem i olejkiem rozgnieść banany.
Ja zostawiłam większe kawałki celowo-by były wyczuwalne.
Dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Wymieszać.
Wlać olej i dodać śmietanę.
Wsypać płatki migdałów.
Wymieszać.
Wylać na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 140stopniach z termoobiegiem przez około 50minut.
Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest suche.
Podawać ciepłe lub zimne, w polewie lub posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz