czwartek, 10 września 2015

Pieczona biała kiełbasa - najlepsza !!!

Składniki :
 
5-6 kawałków białej kiełbasy surowej
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
3 łyżki oleju do smażenia 
1 szklanka jasnego piwa
5 łyżeczek musztardy francuskiej
3 łyżeczki miodu
chilli w proszku
 
 
Cebulę podsmażyć z czosnkiem  na oleju.  
Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Poukładać na niej nakłutą wykałaczką surową kiełbasę (by nie pękała podczas pieczenia).
Oczywiście dla niecierpliwych- można użyć parzonej kiełbasy, dodać mniej piwa i zapiekać krócej.
Wlać piwo a kiełbasę posmarować musztardą z miodem i posypać delikatnie całość chilli.
Piec w 180 stopniach jakieś 45 minut, aż kiełbasa nie będzie już surowa i wchłonie piwo.
 

2 komentarze:

  1. Też najbardziej lubię białą kiełbasę w takiej postaci:) Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie smaków idealne :) nic tylko zapiekać :)

      Usuń