poniedziałek, 6 października 2014

Tort jogurtowo-serowy

 Mój urodzinowy tort.
W wersji bogatej i trochę czasochłonnej, ale warto było
!!!
bardzo puszysty, delikatny, i syty

Składniki na formę prodiżową:

5 jaj
2 duże jogurty greckie (2x400g)
2 serki mascarpone (2x250g)
1,5 szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
szczypta soli
1 budyń waniliowy
1/2 kostki masła lub margaryny
1 paczka biszkoptów

puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
duża śmietana 36%
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka



Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy ze szklanką cukru i cukrem wanilinowym.
Do puszystej masy wlewamy rozpuszczone ale chłodne masło, dodajemy suchy budyń oraz wymieszane ze sobą mascarpone i jogurt.
Mieszamy.
Białko ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy pozostały cukier.
Ubijamy do jego rozpuszczenia.
Łączymy z masą jajeczno-serową mieszając delikatnie łyżką.
Na formę wyłożoną pergaminem wykładamy biszkopty, nawet jeden na drugi by zakryć powstałe szpary.
Wlewamy masę i pieczemy 170-180 stopniach przez 45-60 minut.


Ciasto w środku opadnie, więc wypełniamy wgłębienie kremem.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej chłodną czekoladę rozpuszczoną w mleku.
Mieszamy z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Wykładamy masę na ciasto.
Układamy na niej plasterki brzoskwiń (z 4 połówek) i zalewamy gęstą galaretką, roztopioną w jednej szklance wody.

6 komentarzy: