czwartek, 16 października 2014

Por favor ;) czyli faworki bez jaj odsłona druga

Nie mogłam się oprzeć prostemu przepisowi na faworki i oto są kolejne po 
Przepis zmodyfikowany o inny tłuszcz i inne proporcje:

1,5 szklanki mąki pszennej i mąki krupczatki w proporcjach pół na pół
szczypta soli
6 łyżek roztopionej margaryny
ciepła woda w ilości dającej odpowiednią konsystencję ciasta
2 kostki smalcu do smażenia
cukier puder do posypania

Spora porcja na 2-3 osoby.


Zagniatamy wszystkie składniki dolewając stopniowo wodę.
Gdy ciasto będzie odpowiedniej konsystencji do rozwałkowania zagniatamy jeszcze kilka minut
i odstawiamy na pół godziny przykryte.
Dzielimy ciasto na 2 części i wałkujemy cienko.
Wycinamy i formujemy faworki.
Smażymy i posypujemy cukrem pudrem.


 ZOBACZ RÓWNIEŻ:



2 komentarze: