Na średni garnek:
1 kg dyni
kawałek selera
por
kilka marchewek
pietruszka
kilka ziemniaków
2 kostki rosołowe
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
curry
słodka papryka
pestki dyni
grzanki czosnkowe
O pikanterii decyduje ilość danego pieprzu i gałki.
Wszystkie warzywa gotujemy na miękko
przyprawiamy
i miksujemy na gładki krem.
Pestki dyni prażymy na suchej i gorącej patelni
często mieszając
Dodatkiem są prażone pestki dyni oraz grzanki czosnkowe:
ha! dziś robiłam krem z dyni właśnie. rozkochała mnie w sobie, nie powiem, chociaż niegdyś uznawałam ją za mdłe warzywo... a tu wystarczy coś charakternego dodać i już koleżanka zyskuje w moich oczach :) piękna zupa! (o ile zupa może być piękna...)
OdpowiedzUsuńtak, zgadzam się jeden składnik sprawi,że nabiera charakteru :)
Usuńza każdym razem wychodzi inna :) a zaczęłam ją gotować dopiero w tym roku :)