piątek, 20 listopada 2015

Domowy żółty ser - dwie wersje

Składniki- wersja podstawowa:
600g twarogu
3 szklanki mleka
1 jajo
pół łyżeczki sody oczyszczonej
sól

Można zrobić ser z mleka i twarogu tłustego lub w wersji odtłuszczonej.

Mleko podgrzewamy do wrzenia ) w tym czasie rozgniatamy widelcem twaróg.
Wrzucamy go do mleka i gotujemy około pół godziny.
Gutki twarogu będą gumowe i opadną na dno garnka.
Takie grudki odcedzamy  od powstałej wody na sicie lub durszlaku.
Odciskamy wodę i odstawiamy do wystygnięcia.

Potrzebujemy teraz dwóch metalowych garnków- większego i mniejszego.
Do większego wlewamy wodę do gotowania na parze.
Wstawiamy na niego mniejszy garnek z grudkami twarogu, który solimy do smaku.
Dodajemy sodę , rozkłócone całe jajo i teraz najcięższa praca.
Gotujemy w kąpieli wodnej cały czas mieszając- grudki będą się topić i łączyć w jednolitą gumową masę- zbitą i trochę twardą. 
Taką bryłę przekładamy do pojemnika ugniatając go mocno.
Wstawiamy go do lodówki- gotowy jest następnego dnia.


 Wersja z ziołami prowansalskimi i płatkami suszonego czosnku.
Czosnek dodany w takiej wersji mięknie i jest chrupiący .
Możecie zrobić ser o innym smaku np.paprykowym czy z ziarnkami pieprzu.


3 komentarze:

  1. W liście składników jest jajko, którego nie ma potem w sposobie przygotowania, czy i kiedy należy go zatem dać? Przepis bardzo mi się podoba, a serek wygląda jak taki za który płacimy ciężką kasę w sklepie, nic tylko robić. Jak tylko dowiem się co z tym jajem, pędzę po twaróg :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zapomnialam o jaju ,sposób wykonania zmieniony ;) dziękuję za uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń