wtorek, 21 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i skórką pomarańczową

 
Składniki na prodiż:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki sody może być proszek do pieczenia
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 0,5 kostki masła

- rabarbar około 0,5 kg
- cukier brązowy około 4łyżek
- konfitura brzoskwiniowa 
- kandyzowana skórka pomarańczowa spora garść

Na kruszonkę i oko:
- mąka krupczatka
- masło
- cukier brązowy i biały- pół na pół


Składniki ciasta zagniatamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki około 1cm, wrzucamy na gorącą patelnię i posypujemy cukrem. Dusimy do miękkości w jego soku, odcedzamy.
Ciasto wykładamy na blasze i smarujemy konfiturą, posypujemy skórką pomarańczową, zimnym rabarbarem i ugniecioną kruszonką.



Niskie,kruche smaczne, szybkie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz