poniedziałek, 20 maja 2013

" Ekscentryczne sałatkowane z Fit&Easy " - konkurs

Przedstawiam Wam moje cztery pomysły na konkurs organizowanym na blogu: 

Nie mogłam się powstrzymać od takiej ilości bo miałam ogromną wenę na sałatkowanie (nadal mam sporo pomysłów ;) )

Oto one i cała masa zdjęć :)

Ze słodką gruszką
(ilości wg własnego uznania i potrzeb)
  • roszponka
  •  gruszka
  • konfitura morelowa 
  • łyżeczka masła
  • pomidor
  • avocado
  • kiełki rzodkiewki
  • małe kulki mozzarelli
  • ziarnisty pieprz kolorowy
 gęsty dressing:
  •  konfitura morelowa
  • musztarda francuska
  • oliwa z oliwek
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • płatki migdałów


 Na gorącej i suchej patelni prażymy płatki migdałowe.
 Wykrojony plaster gruszki wrzucamy na małą ilość roztopionego masła z konfiturą morelową (własnej produkcji) i smażymy do miękkości, można polać odrobiną wody.
Posypujemy gruszkę migdałami.
Kładziemy na talerzu sałatę, następnie gruszkę, którą posypujemy drobno krojonymi w kostkę pomidorami i avocado.
Na to wykładamy kiełki.
Pieprz zgniatamy na duże kawałki i obtaczamy nim kulki sera.
Robimy sos: konfiturę, musztardę, płatki migdałowe, oliwę mieszamy i wsypujemy odrobinę pieprzu.
Gęsty sos wykładamy na kiełki i następnie pikantne kulki mozzarelli.
Posypujemy wszystko migdałami.
Rady: sosu nie trzeba robić gęstego wystarczy dodać jakiegoś pasującego soku lub wody. 
Ja użyłam dwóch plastrów gruszki, które schowały się pod resztą dobrodziejstw ;)





Pyszna!
 

Nie mogło się obejść bez mixu sałat Fit&Easy- szybko, prosto, smacznie...

Z serem kozim serem pleśniowym- słono-słodka
  • mix sałat Fix&Easy Party
  • oliwki
  • winogrono zielone i czerwone
  • avocado
  • ser pleśniowy z koziego mleka
  • oliwa z oliwek, odrobina soli i pieprzu
ten sam dressing morelowy:
 
  •  konfitura morelowa
  • musztarda francuska
  • oliwa z oliwek
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • płatki migdałów

Sałatę kładziemy na talerzu, posypujemy winogronem kolorowym i oliwkami. Całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy odrobiną soli z pieprzem.
Następnie układamy naprzemiennie plastry avocado z serem pleśniowym posmarowanym sosem. 




Słodki akcent z pijanym sosem
  • avocado
  • dojrzałe kiwi
  • grapefruit
  • kiełki rzodkiewki
Pijany dressing
  • nalewka aroniowa (własnej produkcji)
  • musztarda francuska
  • oliwa z oliwek lub inna
  • pieprz kolorowy ziarnisty

Avocado i kiwi kroimy i mieszamy razem.
Wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami grapefruita  i kiełkami.
Polewamy sosem: jego składniki mieszamy razem i przyprawiamy dużymi kawałkami pieprzu kolorowego. Możemy dodać odrobinę miodu, ale moja nalewka była bardzo słodka i gęsta.
Jeśli nie macie nalewki aroniowej możecie użyć dowolnej.


Możecie podać sałatkę z dowolnym serem ja uwielbiam takie połączenia :)
uwielbiam sery mmmm... dlatego tu przed konsumpcją też wrzuciłam kawałki pleśniowego Brie naturalnego:)
 



Na łódce z rzeżuchą
  • ogórki małosolne
  • papyka czerwona
  • papryka żółta
  • cebulka czerwona
  • małe liście pekinki
  • rzeżucha 

Dressing pikantno- serowy
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • suszona papryczka chilli lub surowa
  • musztarda francuska
  • zioła prowansalskie
  • szczypta soli

Na małym liściu sałaty wykładamy krojono drobno ogórki wymieszane z paprykami i rzeżuchą.
Całość dekorujemy krążkami czerwonej cebulki i polewamy sosem:
parmezan mieszamy z oliwą, dodajemy musztardę i przyprawiamy ziołami i papryczką chili, odrobinę solimy. 


SMACZNEGO!!!
A na koniec nasze grilowanie na kocyku czyli  kiełbaski i masa warzywno-owocowych pyszności :)
było warto!!!
 

 

2 komentarze:

  1. Wszystkie prezentują się przepysznie, ale ta z gruszką to zdecydowanie mój faworyt !

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bajecznie, aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń