Przedstawiam Wam moje cztery pomysły na konkurs organizowanym na blogu:
Nie mogłam się powstrzymać od takiej ilości bo miałam ogromną wenę na sałatkowanie (nadal mam sporo pomysłów ;) )
Oto one i cała masa zdjęć :)
Ze słodką gruszką
(ilości wg własnego uznania i potrzeb)
- roszponka
- gruszka
- konfitura morelowa
- łyżeczka masła
- pomidor
- avocado
- kiełki rzodkiewki
- małe kulki mozzarelli
- ziarnisty pieprz kolorowy
gęsty dressing:
- konfitura morelowa
- musztarda francuska
- oliwa z oliwek
- pieprz kolorowy ziarnisty
- płatki migdałów
Na gorącej i suchej patelni prażymy płatki migdałowe.
Wykrojony plaster gruszki wrzucamy na małą ilość roztopionego masła z konfiturą morelową (własnej produkcji) i smażymy do miękkości, można polać odrobiną wody.
Posypujemy gruszkę migdałami.
Kładziemy na talerzu sałatę, następnie gruszkę, którą posypujemy drobno krojonymi w kostkę pomidorami i avocado.
Na to wykładamy kiełki.
Pieprz zgniatamy na duże kawałki i obtaczamy nim kulki sera.
Robimy sos: konfiturę, musztardę, płatki migdałowe, oliwę mieszamy i wsypujemy odrobinę pieprzu.
Gęsty sos wykładamy na kiełki i następnie pikantne kulki mozzarelli.
Posypujemy wszystko migdałami.
Rady: sosu nie trzeba robić gęstego wystarczy dodać jakiegoś pasującego soku lub wody.
Ja użyłam dwóch plastrów gruszki, które schowały się pod resztą dobrodziejstw ;)
Pyszna!
Nie mogło się obejść bez mixu sałat Fit&Easy- szybko, prosto, smacznie...
Z serem kozim serem pleśniowym- słono-słodka
- mix sałat Fix&Easy Party
- oliwki
- winogrono zielone i czerwone
- avocado
- ser pleśniowy z koziego mleka
- oliwa z oliwek, odrobina soli i pieprzu
ten sam dressing morelowy:
- konfitura morelowa
- musztarda francuska
- oliwa z oliwek
- pieprz kolorowy ziarnisty
- płatki migdałów
Sałatę kładziemy na talerzu, posypujemy winogronem kolorowym i oliwkami. Całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy odrobiną soli z pieprzem.
Następnie układamy naprzemiennie plastry avocado z serem pleśniowym posmarowanym sosem.
Słodki akcent z pijanym sosem
- avocado
- dojrzałe kiwi
- grapefruit
- kiełki rzodkiewki
Pijany dressing
- nalewka aroniowa (własnej produkcji)
- musztarda francuska
- oliwa z oliwek lub inna
- pieprz kolorowy ziarnisty
Avocado i kiwi kroimy i mieszamy razem.
Wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami grapefruita i kiełkami.
Polewamy sosem: jego składniki mieszamy razem i przyprawiamy dużymi kawałkami pieprzu kolorowego. Możemy dodać odrobinę miodu, ale moja nalewka była bardzo słodka i gęsta.
Jeśli nie macie nalewki aroniowej możecie użyć dowolnej.
Możecie podać sałatkę z dowolnym serem ja uwielbiam takie połączenia :)
uwielbiam sery mmmm... dlatego tu przed konsumpcją też wrzuciłam kawałki pleśniowego Brie naturalnego:)
Na łódce z rzeżuchą
- ogórki małosolne
- papyka czerwona
- papryka żółta
- cebulka czerwona
- małe liście pekinki
- rzeżucha
Dressing pikantno- serowy
- oliwa z oliwek
- parmezan
- suszona papryczka chilli lub surowa
- musztarda francuska
- zioła prowansalskie
- szczypta soli
Na małym liściu sałaty wykładamy krojono drobno ogórki wymieszane z paprykami i rzeżuchą.
Całość dekorujemy krążkami czerwonej cebulki i polewamy sosem:
parmezan mieszamy z oliwą, dodajemy musztardę i przyprawiamy ziołami i papryczką chili, odrobinę solimy.
SMACZNEGO!!!
A na koniec nasze grilowanie na kocyku czyli kiełbaski i masa warzywno-owocowych pyszności :)
było warto!!!
Wszystkie prezentują się przepysznie, ale ta z gruszką to zdecydowanie mój faworyt !
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie, aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuń