Składniki na dwie porcje:
1 białko
1 łyżka wódki o smaku mango (np.Wyborowa)
200g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
tabliczka białej czekolady
odrobina mleka około 3-5 łyżek
Ubijamy białko z łyżką cukru.
Ubijamy śmietanę z drugą łyżką cukru.
Czekoladę roztapiamy w gorącym mleku (jego ilość zależy jak nam topnieje czekolada, czy nie jest zbyt gęsta).
Do czekolady nieco ostudzonej dodajemy śmietanę po łyżce i delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy po łyżce białek i delikatnie je łączymy z masą.
Na koniec wlewamy alkohol.
Wlewamy do naczynia i mrozimy.
Możemy lodom nadawać różne kształty:)
Lub z większego naczynia wybieramy kulki łychą:)
W tych proporcjach było czuć naprawdę nutkę mango.
Moje rady:
Czekoladę najpierw łączymy ze śmietaną potem z białkami aby się nic nie zważyło, białka są bardziej delikatne no i mogą się pod jej wpływem ciepła ścinać.
Alkoholu nie dajemy dużo bo alkohol nie zamarza. A dajemy go po to żeby lody były miękkie a nie twarde jak kamień.
Te lody szybko topnieją i są troszku tłuste!
mimo tych kalorii są przesmacznie pyszne polecam!!!
Można podawać w różnych postaciach z różnymi dodatkami.
Lody i biała czekolada... Mmmm pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńale kuszą te lody:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała ! :)
OdpowiedzUsuń