środa, 11 września 2013

Lody z białą czekoladą z akcentem mango


Składniki na dwie porcje:

 1 białko
1 łyżka wódki o smaku mango (np.Wyborowa)
200g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
tabliczka białej czekolady
odrobina mleka około 3-5 łyżek



Ubijamy białko z łyżką cukru.
Ubijamy śmietanę z drugą łyżką cukru.
Czekoladę roztapiamy w gorącym mleku (jego ilość zależy jak nam topnieje czekolada, czy nie jest zbyt gęsta).
Do czekolady nieco ostudzonej dodajemy śmietanę po łyżce i delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy po łyżce białek i delikatnie je łączymy z masą. 
Na koniec wlewamy alkohol.  
Wlewamy do naczynia i mrozimy.
 

Możemy lodom nadawać różne kształty:)
 

Lub z większego naczynia wybieramy kulki łychą:)
W tych proporcjach było czuć naprawdę nutkę mango.

Moje rady:
Czekoladę najpierw łączymy ze śmietaną potem z białkami aby się nic nie zważyło, białka są bardziej delikatne no i mogą się pod jej wpływem ciepła ścinać.
Alkoholu nie dajemy dużo bo alkohol nie zamarza. A dajemy go po to żeby lody były miękkie a nie twarde jak kamień.

Te lody szybko topnieją i są troszku tłuste! 
mimo tych kalorii są przesmacznie pyszne polecam!!!
Można podawać w różnych postaciach z różnymi dodatkami.


3 komentarze: