BUŁECZKI Z MASCARPONE Z AKCENTEM MIĘTOWO- CYNAMONOWYM
Zagniatamy ciasto na bułeczki 14 sztuk:
300g mąki
150 ml mleka
50g masła
2 łyżki cukru
duża szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy ciasto na bułeczki 14 sztuk:
300g mąki
150 ml mleka
50g masła
2 łyżki cukru
duża szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z rozwałkowanego ciasta na grubość 1cm wycinamy szklanką krążki i pieczemy do rumianości. Ja w prodiżu piekłam około 20 minut.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem w ilości w/g uznania i nakładamy go na bułeczki (można je przeciąć i wypełnić również środek.
Truskawki podsmażamy z cukrem brązowym w garnuszku aż puszczą sok i dodajemy odrobinę galaretki truskawkowej lub żelatyny, przyprawiamy cynamonem i świeżą miętą. Gdy owoce zaczną gęstnieć nakładamy je na środek bułeczek. Pozostawiamy do stężenia.
Ciemne kropki na bułeczkach to efekt spowodowany dodaniem grubego cukru co według mnie dodało im uroku :) Można je podawać dowolnie z kremami, bitą śmietaną, owocami lub bez dodatków ciepłe itp.
Polecam!!!
Tutaj dodatkowo przełożone masą serową:)
rzeczywiście wyglądają jak te angielskie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują! Zachwycające...
OdpowiedzUsuń