Delikatna serowa pianka
najlepsze określenie dla tego sernika
a syty strasznie
co mnie zaskoczyło...
- 1 kg twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 1 budyń waniliowy
- 8 jajek
- 125 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii lub aromatu waniliowego ja dałam cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru
Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą
puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło,
budyń i ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie
drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Zagniatamy spód ciasta:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- 100g masła lub margaryny
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą...
oj chodzi za mną sernik już od jakiegoś czasu. chyba w ten weekend skorzystam z Twojego przepisu :D taki sernik moja ciocia często piecze, więc gwarancja smaku zapewniona :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
ja jednak bardziej polecam ten : http://przepisnikbet.blogspot.com/2013/01/sernik-z-kokosem.html :)
UsuńWygląda bosko - taki delikatny, i puszysty...
OdpowiedzUsuńO ile wiem, to sernik wiedeński powinien byc bez spodu :)
OdpowiedzUsuńtaki przepis nie zmieniałam :)
Usuńudanego wypieku zycze smacznego wszyskich za sernik
OdpowiedzUsuń:)
Usuń