Składniki:
filet z kurczaka
domowe pesto z bazylii
dowolna kiełbasa
dowolne warzywa (młoda marchewka, cukinia, pomidory koktajlowe, cebula, czosnek)
sos beszamelowy moje podstawowe proporcje:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
ser do zapiekania
Warzywa myjemy i kroimy.
Marchew gotujemy przez chwilę na parze by nie była twarda po zapieczeniu.
Wszystkie wsypujemy do naczynia żaroodpornego.
Zalewamy beszamelem: robimy zasmażkę z margaryny i mąki, dolewamy stopniowo mleko, mieszamy na gładką masę i przyprawiamy.
Filet nacinamy wzdłuż i nadziewamy pesto i kiełbasą, kładziemy na warzywach polewamy beszamelem i zapiekamy.
U mnie piekłam około godziny w 200 stopni.
Na koniec gorące danie posypałam tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz