niedziela, 3 sierpnia 2014

Nadziewany filet na warzywach pod beszamelową pierzynką

Składniki:

filet z kurczaka
domowe pesto z bazylii
dowolna kiełbasa 
dowolne warzywa (młoda marchewka, cukinia, pomidory koktajlowe, cebula, czosnek)

sos beszamelowy moje podstawowe proporcje:
 2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

ser do zapiekania
 

Warzywa myjemy i kroimy.
Marchew gotujemy przez chwilę na parze by nie była twarda po zapieczeniu.
Wszystkie wsypujemy do naczynia  żaroodpornego.
Zalewamy beszamelem: robimy zasmażkę z margaryny i mąki, dolewamy stopniowo mleko, mieszamy na gładką masę i przyprawiamy.
Filet nacinamy wzdłuż i nadziewamy pesto i kiełbasą, kładziemy na warzywach polewamy beszamelem i zapiekamy.
U mnie piekłam około godziny w 200 stopni. 
Na koniec gorące danie posypałam tartym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz