niedziela, 3 sierpnia 2014

Przekładaniec krakersowy

Składniki:

2 paczki kakesów
2 szkl. mleka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cuku
2 cuky wanilinowe
0,5 kostki margaryny
dżem truskawkowy
mała śmietana 36%
śnieżka
kilka łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny


Żółtka rozcieramy z 0,5szklanki cukru, cukrem wanilinowym.
Mąkę mieszamy z 1 szklanką mleka i łączymy z masą żółtkową.
Gotujemy pozostałe mleko z cukrem i wlewamy masę, energicznie mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Chłodzimy go trochę, ale jeszcze do ciepłego dodajemy margarynę i mieszamy na gładką masę.
 Ubijamy śnieżkę  ze śmietaną i cukrem pudem. Wlewamy rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatynę. Mieszamy i wylewamy piankę na górę ciasta.
 
Wykładamy na blaszę:
1 krakersy
2 kem
3 kakersy
4 krem
5 kakersy
6 dżem
7 krakesy
8 dżem
9 piankę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz