Prócz kiszonych to jedyne ogórki jakie zaprawiam w tym roku.
Polecam!
Składniki:
3 kg. ogórków
2 łyżki soli
2 główki czosnku
2 główki czosnku
1/2 l. octu
1 kg cukru
2 łyżki przyprawy chilli
10 łyżek oliwy
2 łyżki przyprawy chilli
10 łyżek oliwy
Ogórki kroimy w ćwiartki (kroimy wzdłuż), posypujemy solą, odstawiamy na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.
Sok z ogórków odlewamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek.
Przygotowujemy zalewę: Cukier z octem podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy przyprawę chilli i oliwę podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy wszystko do wrzenia.
Ogórki natychmiast zalewamy zalewą, odstawiamy w naczyniu na kilka godzin lub całą noc.
Nakładamy ogórki do słoiczków wraz z zalewą. Pasteryzujemy 5 minut.
U mnie w domu też się takie robi. Pychota. :)
OdpowiedzUsuń