wtorek, 12 sierpnia 2014

Krokodylki czyli ogórki w chilli

Prócz kiszonych to jedyne ogórki jakie zaprawiam w tym roku.
Polecam!

Składniki:
 
3 kg. ogórków
2 łyżki soli
2 główki czosnku

1/2 l. octu
1 kg cukru
2 łyżki przyprawy chilli
10 łyżek oliwy


  Ogórki kroimy w ćwiartki (kroimy wzdłuż), posypujemy solą, odstawiamy na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.
Sok z ogórków odlewamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek.
Przygotowujemy zalewę: Cukier z octem podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy przyprawę chilli i oliwę podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy wszystko do wrzenia.
  Ogórki natychmiast zalewamy zalewą, odstawiamy w naczyniu na kilka godzin lub całą noc. 
Nakładamy ogórki do słoiczków wraz z zalewą. Pasteryzujemy 5 minut.

1 komentarz: