środa, 27 sierpnia 2014

Dżem cukiniowy z nutką agrestu


Składniki:
1 kg cukinii (bez skórki i gniazda nasiennego)
sok z połowy cytryny
0,5 kg cukru
1 galaretka (tym razem agrestowa)

Obieramy i drążymy cukinię, kroimy na małe kawałki i gotujemy przez jakiś czas do miękkości.
Miksujemy na gładką masę blenderem, dodajemy cukier, sok z cytryny i galaretkę.
Gotujemy dalej do uzyskania preferowanej gęstości jakieś pół godziny, często mieszając.
Dżemem wypełniamy słoiki i zakręcone pasteryzujemy 10-15minut.
Gorące stawiamy odwrócone wieczkiem do dołu.



 Przepis na potrzebę akcji
Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com
i mój lepiej:

"lepiej mieszać dżemik chwilkę,
niż przypalić odrobinkę"
Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com





1 komentarz: