środa, 20 sierpnia 2014

Banany pikantne pod kuskus z mozzarellą

Składniki na jedną porcję:

1 banan
kasza kuskus
mleko
pół kulki mozzarelli
czubata łyżeczka miodu
imbir w proszku
pieprz
czekolada deserowa do posypania


Banana kroimy wzdłuż na 3 części, układamy w małym naczyniu do zapiekania.
Polewamy go miodem, posypujemy imbirem i pieprzem.
Przykrywamy go warstwą kuskusu- około pół szklanki-w zależności od wysokości naczynia i zalewamy mlekiem- jakieś 0,5 cm ponad kuskus.
Gotujemy na parze (tak jak ja) lub zapiekamy w piekarniku.
Kiedy kuskus zmięknie a stwierdzimy,że jest za bardzo zbity, polewamy jeszcze raz mlekiem a kiedy wsiąknie ponownie w kaszę, układamy na nim plastry mozzarelli i czekamy aż się rozpuści.
Gorący deser posypujemy tartą czekoladą.


4 komentarze:

  1. Banan i mozzarella??? Odwazne połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, tak i powiem,że mi smakowało ;) i do tego ten imbir z pieprzem :)

      Usuń
  2. wow, jestem pod wrażeniem! odważnie ... a ja uwielbiam odważne połączenia w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że potrafię jeszcze zaskoczyć wśród tylu pomysłów :) Jeśli składniki się "nie pogryzą " to warto :)

      Usuń