Odkąd zobaczyłam u Darii przepis na szakszukę
zaczęłam wymyślać różne jej wersje i robić ją często na śniadania,
najczęściej tak jak Daria na te niedzielne:)
Do tego grzanki z masłem mmmmm...
Są to jaja sadzone "w sosie".
Najczęściej sos składa się z pomidorów, papryki, cebuli można też dodać kiełbasę.
Sos nie jest zbyt gęsty a jaja powinny mieć ścięte białka i rzadkie żółtka.
Zazwyczaj robię go na bazie koncentratu pomidorowego i ketchupu, w sezonie wykorzystam swoje pomidory.
Ostatnio stwierdziłam,że sos nie musi być wcale pomidorowy.
Moja pierwsza szakszuka:
klik
A tutaj:
jaja, pomidory ze słoika, pieczarki, kiełbasa swojska, rukola
Wędlina szynkowa, jaja, pieczarki, cebula, czosnek, papryka, koncentrat pomidorowy, ketchup, suszony koperek
Papryka, jaja, cebula, czosnek, pieczarki, koncentrat, śmietanka
klik
A tutaj:
jaja, pomidory ze słoika, pieczarki, kiełbasa swojska, rukola
Wędlina szynkowa, jaja, pieczarki, cebula, czosnek, papryka, koncentrat pomidorowy, ketchup, suszony koperek
Papryka, jaja, cebula, czosnek, pieczarki, koncentrat, śmietanka
Szpinakowa w białym sosie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz