środa, 18 lutego 2015

Morszczuk zapiekany z warzywami

Składniki:
4 filety morszczuka
sok z cytryny
sól
pieprz
2 spore garści brukselki
pół puszki kukurydzy
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki masła
pół małego kartonika śmietanki słodkiej 12 lub 18%
1-1,5 szklanki mleka
dwie szczypty gałki muszkatołowej
suszony koperek
 

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
Masło roztapiamy, zagęszczamy mąką i smażymy chwilę zasmażkę.
Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki.
Robimy gęsty sos i dolewamy na koniec śmietankę.
Przyprawiamy solą, koperkiem i gałką muszkatołową.
Rybę wykładamy do naczynia, posypujemy warzywami (wcześniej brukselki pogotowane chwilę na parze).
Zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku 30-40minut.
 


1 komentarz: