Składniki:
2 kostki twarogu po 200-250g
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka masła
sól
Twaróg rozgniatamy i zasypujemy sodą odstawiamy na pół godziny.
Oczywiście smaczniejszy będzie gdy postoi 2-3 dni i twaróg zgliwieje bez pomocy sody, ale ja wybrałam szybszy sposób.
Mało rozpuszczamy, dodajemy twaróg i mieszamy na małym ogniu do momentu aż powstanie gładka masa bez twarogowych grudek.
Solimy.
Ja podawałam z suszonym koperkiem.
o! a ostatnio na innej stronie patrzałam (patrzyłam?) przepis na taki ser i wydawało się to baaardzo skomplikowane, tylko jakiś tam określony składnik, nie inny bo nie wyjdzie... a tu tak łatwo prosto i szybko :)
OdpowiedzUsuńno ja wolę szybsze sposoby:) ale pewnie te kilkudniowe zyskują na smaku :) może kiedyś:)
OdpowiedzUsuńteż robię taki ser czasami. w wersji z kminkiem.
OdpowiedzUsuńważne by ser był "suchy" czyli nie miał w sobie serwatki
OdpowiedzUsuńjaki twarog czy nada się poltlusty
OdpowiedzUsuń50 yr old Physical Therapy Assistant Fonz Rewcastle, hailing from Sainte-Genevieve enjoys watching movies like My Father the Hero and Jewelry making. Took a trip to Lagoons of New Caledonia: Reef Diversity and Associated Ecosystems and drives a Ferrari 330 TRI/LM Spider. Jej komentarz jest tutaj
OdpowiedzUsuń