środa, 1 października 2014

Faworki różyczki bez jajek

 Przepis bardzo prosty ze skromnych składników.
Różyczki smaczne i kruche!

~ *~
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
3 łyżki oleju
szczypta soli
około 0,5 szklanki ciepłej wody
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
 

 Mąkę mieszamy z solą, zagniatamy z olejem i dolewamy stopniowo wodę.
Zagniatamy kilka minut na gładką masę, ciasto będzie aksamitne i miłe w dotyku.
Gdy konsystencja będzie odpowiednia, odstawiamy ciasto na pół godziny.


Wałkujemy ciasto bardzo cieniutko.
Najlepiej podzielić je na dwie części.
Każdą rozwałkować na prostokąt i zwinąć w rulonik, 
który należy pokroić na plasterki szerokości 1-1,5 cm. 
Smażyć je na głębokim tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
 



2 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się sposób formowania różyczek, muszę koniecznie taki wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę zbite w środku ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń