Nie mogłam się oprzeć prostemu przepisowi na faworki i oto są kolejne po
Przepis zmodyfikowany o inny tłuszcz i inne proporcje:
1,5 szklanki mąki pszennej i mąki krupczatki w proporcjach pół na pół
szczypta soli
6 łyżek roztopionej margaryny
ciepła woda w ilości dającej odpowiednią konsystencję ciasta
2 kostki smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Spora porcja na 2-3 osoby.
Zagniatamy wszystkie składniki dolewając stopniowo wodę.
Gdy ciasto będzie odpowiedniej konsystencji do rozwałkowania zagniatamy jeszcze kilka minut
i odstawiamy na pół godziny przykryte.
Dzielimy ciasto na 2 części i wałkujemy cienko.
Wycinamy i formujemy faworki.
Smażymy i posypujemy cukrem pudrem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Przepis chomikuje do spróbowania, bardzo oszczędny :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuń