Składniki:
ok. kilogram łopatki wieprzowej
sól
Marynata:
3 łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
pieprz
Sos:
0,6 kg dyni
pół kubka małej śmietanki 30% (100ml)
gałka muszkatołowa
curry
sól
pieprz
Mięso kroimy na plastry o grubości 1cm.
Solimy i marynujemy.
Mieszamy w tym celu wszystkie składniki marynaty z posiekanym i roztartym ze szczyptą soli czosnkiem.
Odstawiamy mięso na pół godziny.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na patelni w odrobinie wody, cały czas jej dolewając.
Rozgotowaną dynię miksujemy na gładką masę.
Wstawiamy na mały ogień wlewamy śmietankę i mieszamy.
Przyprawiamy.
Mięso dusimy wlewając na patelnię również całą marynatę, gdy ona wyparuje, mięso zacznie się rumienić wówczas należy często je odwracać i uważać aby nie przypalić.
Podawałam z zieloną soczewicą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz