Składniki na 2 małe bochenki:
30 łyżek mąki graham typ1850
20 łyżek mąki pszennej razowej typ 2000
5 łyżek mąki pszennej typ 550
50g drożdży
2/3 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru
2 duże szczypty soli
3 spore garście ziaren siemienia lnianego
garść pomidorów suszonych na słońcu
ciepła woda na oko
Drożdże rozpuściłam w mleku ciepłym. Wsypałam cukier i odrobinę mąki , wymieszałam średnio gęstą masę.
Zostawiłam do spienienia na kilka minut w ciepłym miejscu.
Wymieszałam z resztą składników, dolewając na koniec ciepłej wody, do odpowiedniej konsystencji, jednocześnie zagniatając.
Odstawiłam do wyrośnięcia, posypane mąką i przykryte.
Gdy wyrosło, zagniotłam je z siemieniem i pokrojonymi drobno pomidorami, wyrobiłam bochenek chleba, który zostawiłam do ponownego wyrośnięcia.
Zostawiłam do spienienia na kilka minut w ciepłym miejscu.
Wymieszałam z resztą składników, dolewając na koniec ciepłej wody, do odpowiedniej konsystencji, jednocześnie zagniatając.
Odstawiłam do wyrośnięcia, posypane mąką i przykryte.
Gdy wyrosło, zagniotłam je z siemieniem i pokrojonymi drobno pomidorami, wyrobiłam bochenek chleba, który zostawiłam do ponownego wyrośnięcia.
Piekłam do rumianości.
To była modyfikacja poprzedniego przepisu
Przyznam,że teraz chleb wyszedł bardziej gorzki z powodu dużej ilości mąki graham.
Możecie dowolnie mieszać mąki i stworzyć swój ulubiony chleb, który jest bardzo syty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz