poniedziałek, 22 września 2014

Mokre ciasto bananowe w polewie krówkowej

Składniki na kwadratową formę:
2 szklanki mąki tortowej
4 banany
1 jajo
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Polewa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy lub kilka kropel olejku
60g margaryny (3 łyżki)


Banany rozgniatamy, mieszamy z jajkiem,cukrem i olejem.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Mieszamy łyżką.
Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą.
Pieczemy w około 200 stopniach, najpierw na dół potem na górę i dół przez 0,5 godziny do zrumienienia.
 


Mleko i cukier gotujemy, często mieszając-aż zgęstnieje i zrobi się brązowy kolor.
Dodajemy margarynę jeszcze chwilę gotujemy.
Wylewamy ciepłą polewę na ostudzone ciasto.
 Uwaga na łatwe przypalenie polewy!


6 komentarzy:

  1. Wow, to ciasto mnie zachwyciło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super, ale jak dla mnie to byłoby to zdecydowanie za słodkie ciasto. banany są już dla mnie na tyle słodkie, że polewa krówkowa absolutnie by mnie zakleiła :P
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa mylisz się :) ciasto wcale nie jest takie słodkie jak się wydaje a w połączeniu z polewą krówkową idealne...zwłaszcza,że z jej ilością nieprzesadzone :) ale są różne gusta, oczywiście można jeść bez polewy :)

      Usuń
  3. ile dokladnie czasu pieczemy to ciasto w temp 200 st?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakieś pół godziny bo jest to ciasto niskie pieczone na większej formie, jeśli będzie pieczone w keksówce czas pieczenia trzeba zwiększyć

      Usuń