Wykorzystując to co miałam w zapasach wymyśliłam inną wersję ciasta rafaello.
Wyszło ciekawie i smacznie.
Co ważne przepis jak na ciasto szybki i nie wymaga pieczenia.
Jedynie chłodzenie tylko trochę trwa.
Składniki na kwadratową formę:
spód:
250g kuskus
400ml mleczka kokosowego (puszka)
7 czubatych łyżek cukru
130g wiórek kokosowych
mleczko kokosowe podgrzewamy z cukrem do wysokiej temperatury i wsypujemy kuskus.
Gdy trochę nasiąknie dodajemy wiórki, mieszamy i gorące wykładamy ugniatając równo, na formę wyłożoną pergaminem.
Odstawiamy na bok a gdy ostygnie do lodówki.
warstwa druga:
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
Mieszamy serek z cukrem i wykładamy na zimy spód kaszkowo-kokosowy.
warstwa trzecia:
1 śnieżka
2/3 szklanki mleka
tabliczka białej czekolady
3 łyżki mleka
wiórki kokosowe do posypania
Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka i sudzimy.
Śnieżkę ubijamy na mleku i mieszamy z czekoladą.
Wykładamy na ciasto, posypujemy wiórkami i chłodzimy.
Uwielbiam wypieki- czy to w wersji na zimno czy 'na ciepło'- z kaszą! Jak dla mnie rewelacja!!! :)
OdpowiedzUsuńsuper:) ja też jestem fanką wszelkich słodkości w wersji każdej :)
UsuńZ kuskusem? Ciekawe :))
OdpowiedzUsuńa tak tak :)
OdpowiedzUsuń