Składniki:
ponad pół naczynia żaroodpornego żółtych koktajlowych pomidorów
łyżka soli
2 łyżki suszonych warzyw -> takich jak tu
oliwa
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
tarty parmezan
czarny pieprz grubo mielony
Umyte pomidorki wsypujemy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, mieszamy i zapiekamy w piekarniku. Pod koniec zapiekania dodajemy sól, czosnek pokrojony w plasterki, suszone warzywa i listki bazylii. Zapiekamy jeszcze chwilę, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką masę.
Krem podajemy posypany parmezanem i grubo mielonym pieprzem.
Ja wypiekłam chlebek graham z suszonymi na słońcu pomidorami.
świetny przepis! robię często zupy krem, ale takiej nie próbowałam- przyda mi się odmiana! :)
OdpowiedzUsuńpolecam jest smaczna i inna niż pomidorowe:)
Usuń