wtorek, 15 stycznia 2013

Sernik z pianką kokosową

1kg twarogu
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mleka
4 żółtka i 2 całe jaja

Wszystko zmiksować i wylać na ciasto wyłożone na blasze zagniecione z:

2 szklanki mąki
2 żółtka
3/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
mała paczka wiórków kokosowych

Piec całość pół godziny nie pytajcie w ilu stopniach :) posypać rodzynkami i wyłożyć na nie pianę ubitą z pozostałych białek z 3/4 szklanki cukru, posypać ją paczką wiórek kokosowych i piec do rumianości.



Jeszcze raz:
Składniki na ciasto serowe miksujemy lub mieszamy łyżką. 
Wylewamy na zagniecione kruche cisto wyłożone na blasze.
Ciasto kruche zagniatamy,
wykładamy na spód blaszy,
robimy dziurki widelcem, wylewamy masą serową.
Należy użyć połowy porcji ciasta kruchego, gdy pieczemy w prodiżu. 
Wstawiamy do piekarnika na pół godziny,
ubijamy z pozostałych białek pianę z 3/4 szklanki cukru.
Dodajemy do niej odrobinę wiórków i wykładamy na gorący sernik, który możemy posypać rodzynkami...

Pianę posypujemy resztą wiórków i pieczemy do rumianości.

Oto ten sam sernik z kruszonką kokosową zamiast pianki:


POLECAM!!!

5 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś, ale kokos jakos "gryzł" mnie w język :) To nie dla mnie, ale moja mama i siostra bardzo lubią

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetny! myślisz, że twaróg wiaderkowy też może być? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko to co kokosowe:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak mięciutko i pysznie...

    OdpowiedzUsuń