niedziela, 6 stycznia 2013

Gołąbki wegetariańskie z kremem cukiniowo-śmietankowym

troszkę zmieniona :)

Składniki w zależności od potrzeb i według uznania:

*duże liście kapusty włoskiej
*kasza jęczmienna
*marchew
*pieczarki
*olej
*cukinia
*śmietana 18%
*curry
*gałka m.
*pieprz
*kostka rosołowa

Liście gotujemy chwilę.
Zawijamy w nie farsz,
czyli ugotowaną kaszę wymieszaną z usmażonymi, drobno pokrojonymi pieczarkami i startą na grubych oczkach marchewką. 
Obsmażamy na tłuszczu i dusimy w wodzie. 
Lub tylko dusimy. 

Podajemy z sosem:
Gotujemy w małe ilości wody cukinię  na kostce rosołowej.
Miksujemy na krem, dodajemy śmietanę i przyprawiamy delikatnie papryką, curry, pieprzem i gałką.

PYSZNOŚCI!!!



Gołąbki następnego dnia:
Do sosu dodałam koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Posypałam parmezanem.


2 komentarze:

  1. aż mi ślinka cieknie... już zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki, zwłaszcza w sosie pomidorowym!
    Pozdrawiam Bydgoszczankę! ;)

    OdpowiedzUsuń