poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Polenta w kilku odsłonach

Jest to potrawa włoska sporządzona z kaszki lub mąki kukurydzianej, czasami z dodatkiem sera lub  masła  i przypraw. Podstawowym sposobem podania jest wylanie polenty do naczynia, wycięcie z niej dowolnych kształtów- gdy stwardnieje i grillowanie jej. Można usmażyć taką wyciętą jako kotlety. Podajemy ją zatem w różnych postaciach i z różnymi dodatkami. U mnie w wersji pizzy, zapiekanki i zamiast ziemniaków czy kaszy w zestawie obiadowym.
Jak zrobić polentę?
Odpowiednią ilość kaszki wsypujemy do wrzącej i osolonej wody i mieszamy aż zgęstnieje, przyprawiamy i jeszcze gorącej masie nadajemy odpowiednie kształty w naczyniach.

Tutaj kaszka kukurydziana -polenta ze świeżym koperkiem masłem, solą i pieprzem.
Mięso mielone z czosnkiem i przyprawami oraz mizeria z ogórków.


Pizza i zapiekanka
Do wrzącej wody ( 2 szklanki) wsypać kaszkę kukurydzianą (150g-170g) szybko mieszając, gotować aż zgęstnieje, doprawić solą. Dodać starty parmezan- 3-4 łyżki i łyżkę masła. Masę jeszcze ciepła wykładamy na blasze. można rozwałkować na grubość 1cm, smarując górę olejem będzie łatwiej. Szpinak smażymy na maśle do miękkości i odparowania wody, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem drobno posiekanym i wrzucamy poprzednio usmażony bekon i pokrojone suszone pomidory. Na pizzę kładziemy plastry mozzarelli a na zapiekankę ser feta i przykrywamy ją rozwałkowaną warstwą masy kukurydzianej, posypujemy parmezanem i papryczką chili jeśli lubimy pikanterię. Zapiekamy do rumianości i rozpuszczenia serów.

Zapiekanka z serem u góry lub przykryta warstwą polenty.




Pizza inna niż wszystkie.

POLECAM!

2 komentarze:

  1. nigdy nie probwalam polenty ale przyznam szczerze- kusisz

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam polenty! Ale Twoje wersje wyglądają tak pysznie, że chyba się skuszę :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń